Program
9:00AM - 16:00PM
Ai nevoie de ajutor?
0746 520 626
Primul robot care navighează fără GPS
15
februarie

Robotul fără GPS inspirat de furnicile de deșert, navigatori exemplari (dovedesc cercetările din domeniu) ele folosesc câmpurile magnetice ale Pământului pentru orientare. Un lucru este sigur, furnicile își găsesc întotdeauna drumul spre casă.

AntBot robotul fără GPS

Cercetătorii s-au inspirat de la aceste insecte mici pentru a proiecta un robot fără GPS care să se poată mișca independent și apoi să-și găsească drumul înapoi la baza fără nici un GPS sau cartografiere. Ei l-au numit în mod corespunzător  AntBot.

Proiectat de cercetătorii CNRS și Aix-Marseille de la ISM, funcționarea lui Ant Bot se bazează pe imitarea capacităților furnicilor din deșert.

„Este echipat cu o busolă optică utilizată pentru a determina poziția sa prin intermediul luminii polarizate și printr-un senzor de mișcare optic orientat spre soare pentru a măsura distanța acoperită. Înarmat cu această informație, sa demonstrat că AntBot este capabil, ca și furnica deșert, de a explora mediul înconjurător și a reveni singur la baza sa, cu o precizie de până la 1 cm după ce a acoperit o distanță totală de 14 metri „, se spune în comunicatul de presă al organizației.

Compasul „ceresc”

Dar cum funcționează această busolă optică complexă? La fel cum furnicile folosesc câmpurile magnetice ale Pământului, această busolă este creată pentru a fi sensibilă la radiația ultravioletă polarizată a cerului. Ca atare, cercetătorii au numit-o „busolă cerească”.

Folosind acest instrument inovator, AntBot își calculează poziția cu o precizie de 0,4 °. Acest lucru se întâmplă chiar și în condiții meteo defavorabile când razele soarelui sunt reduse la minimum.

De asemenea, robotul cântărește doar 2,3 kg. Mai mult, are șase picioare pentru creșterea mobilității. Speranța pentru acest robot special este că poate fi folosit acolo unde alți roboți și drone nu pot merge.

Roboții cu roți și chiar dronele nu pot pătrunde în anumite medii complicate, cum ar fi zonele de dezastru și chiar și pe alte planete.

Invenția promite, de asemenea, strategii noi și inovatoare pentru navigația în vehicule autonome și robotică. Cu toate acestea, există încă probleme de rezolvat. Robotul nu poate călători pe distanțe lungi și nu poate funcționa noaptea când nu există lumină. 

Compasul ceresc a fost realizat cu numai doi pixeli combinați cu două filtre polarizate. Această tehnică inteligentă a creat echivalentul unui senzor optic compus din două rânduri de 374 pixeli.

Mai mult, cercetătorii au elaborat o metodă de rotire mecanică a filtrelor. Acest lucru a redus costul senzorului de la peste 78.000 € la doar câteva sute de euro.

Author Mihai

Mihai

Pasionat de știință,tehnologie si calatorii... Lume multă...oameni puțini.

Doriți să vă reparați telefonul mobil?

Trimiteți un mesaj cu problema pe care o aveți și vom încercă să o rezolvăm.