Oamenii de știință construiesc o piele electronică auto-vindecabilă

0
156

Meduzele – o pată transparentă, gelatinoasă care umple oceanele lumii – nu pare, în mod inerent, o creatură care să inspire o piele electronică.

Dar nu spune asta oamenilor de știință de la Universitatea Națională din Singapore. Ei au fost inspirați de nevertebratele umile și transparente pentru a-și construi ultima creație: o piele electronică auto-vindecătoare, extensibilă și sensibilă la atingere, care ar putea fi utilizată pentru a dezvolta roboți moi și diferite interfețe de comunicare om-mașină.

„Ne-am intrebat cum am putea face un material artificial care ar putea imita natura rezistenta la apa de meduze si totusi sa fie sensibil la atingere”, a declarat Benjamin Tee, cercetător principal al studiului, într-un comunicat de presa.

Detaliile noii creații ale lui Tee au fost publicate în Nature Electronics în data de 15 februarie. „Pielea electronică, acvatică, elastică, auto-vindecătoare, asemănătoare gelului” este denumită GLASSES, pe scurt.

Prin amestecarea unui plastic elastic cu un lichid ionic bogat în fluor într-un gel, Tee și echipa sa de cercetare au creat o piele transparentă capabilă să se auto-vindece și să funcționeze în medii umede, ceea ce gelurile anterioare – cum ar fi hidrogelurile folosite în ingineria tisulară – nu au putut să facă.

Și materialul este de asemenea conductiv, ceea ce înseamnă că poate răspunde atingerii, întinderii și tensionării. Aceste forțe modifică proprietățile electrice ale pielii și prin măsurarea acestor modificări, pielea ar putea deveni o modalitate viabilă de a crea diferiți senzori care ar răspunde la atingere.