Conexiunea 5G: ce ofera si de ce conteaza?

0
237

Se pare că operatorii de telefonie mobilă, producătorii de telefoane și vânzătorii de echipamente sunt blocați într-un joc masiv de clasă mondială, încercând să pretindă că sunt primii care au reușit să realizeze ceva tehnologic. Miza este mare și industria smartphone-urilor are nevoie disperată de 5G, indiferent dacă este vorba de surse de venituri noi, de cota de piață sau de creșterea economică.

De la apariția primelor telefoane mobile, la mijlocul anilor 1980, industria a lansat câteva tehnologii noi. Faimoasele telefoane „cărămidă” analogice din anii 1980 au fost înlocuite de 2G (1990) serviciul internațional de roaming GSM și digital, 3G-ul (2000) a oferit o conexiune îmbunătățită la Internet înainte de 4G (2010), care a oferit o experiență cu adevărat în bandă largă.

Conexiunea 5G

Deci, ce e special la 5G? Pentru utilizator, vitezele de 5G vor fi un plus mare, cu cifre cotate variind de la 100Mbps la 20Gbps (de până la o mie de ori mai rapid decât 4G).

Dar 5G nu va revoluționa numai telefoanele mobile; ar putea fi, de asemenea, o modalitate alternativă de a furniza locuințelor acces la internet în bandă largă, prin accesul fix fără fir (FWA) (care utilizează tehnologia de rețea mobilă mobilă și nu liniile fixe).

Apoi, există întârzierea sau latența, care definește timpul de răspuns al rețelei. Pentru 4G, acesta este în prezent în jur de 40 de milisecunde. 5G, totuși, ar putea reduce latența la 10 milisecunde pentru aplicațiile îmbunătățite pentru bandă largă mobilă (eMBB). Acest lucru nu va însemna prea mult pentru majoritatea oamenilor, dar ar putea fi esențial pentru dezvoltarea aplicațiilor specializate, cum ar fi realitatea virtuală și a masinilor conectate și auto-conduse, unde chiar și mici întârzieri pot face o mare diferență.

Dar operatorii GSM?

Pentru operatori, beneficiile sunt numeroase. Frecvențele mai mari și tehnologia antenei MIMO vor permite o acoperire mai bună și o capacitate mai mare. Acest lucru va asigura o experiență bună utilizatorilor, chiar dacă cererea crește în zone dens populate.

Tehnologia susținută de 5G va permite, de asemenea, operatorilor să ofere diferite tipuri de servicii clientilor aflați în aceeași rețea, dar într-un mod mai bun și mai gestionat.

Cât costă?

Beneficiile 5G vin cu un preț mare pentru industria de telefonie. În aprilie 2018, operatorii de telefonie mobilă din Marea Britanie au cheltuit 1,1 miliarde de lire sterline pentru taxele de licență ce oferă accesul la frecvențele radio de 3,4 GHz și fiecare promite câteva miliarde în investiții pentru a construi noul serviciu 5G.

Deci, cum se poate face profit din 5G? În cele din urmă, problema este că 4G este suficient de bun pentru majoritatea clienților mobili. Și având în vedere că majoritatea beneficiilor operatorilor 5G sunt fie ascunse, fie puțin benefice pentru utilizatorii de zi cu zi, ce valoare poate fi pusă pur și simplu având viteze de descărcare mai mari?

Succesul 5G va fi, prin urmare, dependent de operatori și de partenerii lor angro care dezvoltă noi piețe și care privesc dincolo de consumatorii tradiționali de servicii mobile.