Al doilea pacient fără HIV după terapia cu celule stem

Descoperirea sugerează că primul caz nu a fost o întâmplare și ar putea deschide calea pentru tratamente viitoare.

0
211
HIV (galben) care infectează o celulă imună umană (albastră). Credit: NIH / SPL

O persoană cu HIV pare a fi liberă de virus după ce a primit un transplant de celule stem care i-a înlocuit celulele albe din sânge cu versiuni rezistente la HIV. Pacientul este doar cea de-a doua persoană despre care sa raportat că a eliminat virusul folosind această metodă. Dar cercetătorii avertizează că este prea devreme pentru a spune că au fost vindecați.

Pacientul – a cărui identitate nu a fost dezvăluită – a fost capabil să înceteze să mai ia medicamente antiretrovirale, fără nici un semn al revenirii virusului după 18 luni. Tehnologia celulei stem a fost folosită pentru prima oară în urmă cu un deceniu pentru Timothy Ray Brown, cunoscut sub numele de „pacientul din Berlin”, care este încă liber de virus.

Până în prezent, cel mai recent pacient care a primit tratamentul arată un răspuns asemănător cu Brown, spune Andrew Freedman, un medic clinic de boli infecțioase de la Universitatea Cardiff, care nu a fost implicat in studiu.

Ca și Brown, ultimul pacient a prezentat, de asemenea, o formă de cancer de sânge care nu răspundea la chimioterapie. Ei au necesitat un transplant de măduvă osoasă, în care celulele lor sanguine ar fi distruse și înlocuite cu celule stem transplantate de la un donator sănătos.

Echipa a constatat că virusul a dispărut complet din sângele pacientului după transplant. După 16 luni, pacientul a încetat să mai ia medicamente antiretrovirale, tratamentul standard pentru HIV. În ultima perioadă de urmărire, la 18 luni de la oprirea tratamentului, nu există încă semne ale virusului.